Гурток кулінарного мистецтва
Керівник: Шишка Анастасія Валентинівна
Мистецтво кулінарії — одне з найдавніших, яке постійно оновлюється. Кухарі — це професіонали, які несуть людям своєю працею задоволення від смачних та оригінальних страв. Для того щоб стати фахівцем у кулінарній справі, слід знати процес приготування страв до найменших дрібниць.
Тому у 2020 році був створений гурток кулінарного мистецтва. Діяльність гуртка спрямована на формування системних знань про кулінарну справу. Мета навчання – задовольнити природну потребу вихованців стати в майбутньому гарними господинями і господарями та оволодіти необхідними знаннями та уміннями з кулінарії, особливостями національної кухні та гастрономічними традиціями рідного народу.
Програма занять гуртка дуже різноманітна. Починають новачки із знайомства з правилами гігієни праці, первинної обробки продуктів та їх нарізування. Згодом діти переходять до приготування страв за принципом послідовного переходу від простого до складного: холодні страви, закуски, перші страви, десерти. Особлива увага приділяється якісному виконанню гуртківцями кожної операції.
Разом з педагогом вихованці мають змогу вирушити в кулінарну подорож українською кухнею. Україна здавна славиться своєю національною кухнею, яка створювалася протягом сторіч, багата на традиції, вирізняється розмаїттям страв та їх високими смаковими й поживними властивостями. Борщі і пампушки, вареники і галушки, ковбаси і печеня, напої з фруктів і меду відомі в усьому світі. Багато рецептів, що характеризуються простотою приготування і прекрасними, неповторними смаковими якостями, ароматом, соковитістю із задоволенням опановують гуртківці.
Проте чудова подорож навколо світу смачним кулінарним маршрутом не закінчується українською кухнею: діти знайомляться з кулінарними рецептами страв, що входять у "золотий фонд" світової кухні та є її гордістю.
З нетерпінням чекають вихованці занять, на яких готують солодкі страви. Це різноманітні десерти, креми, помадки, глазурі, желе. Тут діти набувають навичок готувати тісто різних видів (дріжджове, листкове, заварне, білкове). А головне мають змогу оцінити отриманий результат.
Особлива увага на кожному занятті приділяється естетичному оформленню страв, особливості подання їх до столу. Вихованці освоюють різноманітні види і способи зовнішнього оформлення та оздоблення різних страв. Отримують деякі навики художньої різки квітів з сирих овочів і фруктів та виготовлення прикрас з варених овочів, яєць та інших продуктів. Окремо розглядаються види та способи оздоблення солодких страв за допомогою глазурі та шоколаду, різних кремів та вершків, цукрової мастики та желе і багато інших. Значне місце приділяється підготовці до різних свят (особливі страви, що готуються до тих чи інших свят), які святкують в Україні здавна, а також тих, які прижились у нас останнім часом. Також вихованці знайомляться з обрядами та традиціями святкування народних свят. Додатково дітям даються деякі відомості про види обслуговування споживачів на підприємствах громадського харчування. А також сучасні напрямки в кулінарії та культурі споживання страв.
Підсумком роботи гуртка є неодноразові виставки-конкурси власноручно приготовлених гуртківцями страв та кондитерських виробів. Вихованці охоче ними смакують.
Гурток відвідують не лише дівчата. Багато серед вихованців і хлопців, адже найкращі кухарі світу, як показує практика, – чоловіки.
Інтерес до цього гуртка зростає, з кожним роком все більше дітей виявляють бажання навчатись у ньому.
Хто бажає кожен день бути творцем? Хто бажає дарувати людям радість і красу? Хто бажає пізнати секрети майстерності і засвоїти основи кулінарії?
Не вагайтесь! Гурток кулінарної майстерності чекає на вас!
Щоб записатись на гурток кулінарного мистецтва, заповніть поля цієї форми та натисніть кнопку "Відправити".